VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Kútvíz vizsgálat
Vízvizsgálat - Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt tanácsadás · 1 Június 2021
Fúrt vagy ásott kutak vizsgálata magánemberek részére

A víz minőségét -többek között- a kút kialakítása, mélysége, földrajzi helye (földtani közeg) befolyásolja.
A kútfúrók jó esetben 30 méteren is találhatnak védett rétegvizet, de előfordul az is, hogy akár 50 méter mélyről is csak talajvíz kinyerése lehetséges.

A nem védett rétegből származó víz összetétele könnyen változhat mezőgazdasági vagy ipari tevékenységek közelében, különösen nagy mennyiségű csapadékot követően.
Az ilyen, környezeti hatások miatt bekövetkező vízminőség változási kockázatokra néhány paraméter vizsgálatából nem lehet biztonsággal következtetni.

Ha még nem volt a víz vizsgálva, kémiai "alapállapot" felmérést javaslunk, általános vízkémiai vizsgálatokat: teljes kation-anion mérleg (egyenérték és összes sótartalom számítással), pH, lúgosság, keménység, vezetőképesség, KOI.

Az általunk vizsgált 21 paraméter egy hozzáértő számára elegendő információ arra, hogy megállapítsa, milyen felhasználásra alkalmas a víz (fogyasztás, háztartási szürke víz, locsolás stb.), és mely paraméterek ismételt ellenőrzése szükséges ahhoz, hogy eldönthető legyen, befolyásolja-e a vízminőséget a csapadék vagy mezőgazdasági, ipari tevékenység.

Az „alapállapot felmérésen” kívül érdemes az arzént is megvizsgáltatni.

Első vizsgálatkor olyan paraméterekre is megvizsgáljuk a vizet, amelyekre ugyan nem vonatkozik egészségügyi határérték, de utal a víz eredetére, és az esetleges változások előre jelezhetők.


Bár komoly egészségügyi kockázatot, fertőzésveszélyt jelenthet a kút bakteriális elszennyeződése is (pl. a kút kialakítása vagy a szomszéd derítőjének állapota miatt), bakteriológiai vizsgálatot nem tartunk szükségesnek - különösen első alkalommal.
Ez a kockázat átfogó kútfertőtlenítéssel könnyen kiküszöbölhető, és a fertőtlenítés költsége kisebb, mint a bakteriológiai vizsgálaté.

Javasoljuk: a kútfúrást bízza képzett szakemberre, és ellenőriztesse a kútvizet akkreditált laboratóriumunkban!
A víz kémiai összetétele a kút kialakítás esetleges hibáira is információt adhat.

Kapcsolódó tartalmak:

mintavételi leírás

mintakísérő adatlap

kútvíz vizsgálat megrendelő  

vizsgálati csomagok engedélyeztetéshez



#kútvíz #vizsgálat #vízvizsgálat #kútvíz vizsgálata vízvizsgálat vizvizsgalat




víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap





Vissza a tartalomhoz