Vízvizsgálat. Gázvizsgálat. Környezetanalitika. - Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Laboratórium

VÍZVIZSGÁLAT. GÁZVIZSGÁLAT. KÖRNYEZETANALITIKA.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vizsgálatok

A vizsgálandó paraméterek köre mindig a felhasználási céltól függ.
Ivóvíz vizsgálatok

Az ivóvizek vizsgálatára a 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet ad iránymutatást.

Magánemberek részére
Kútvíz esetében, amennyiben a víz tulajdonságai még nem ismertek, segítünk kiválasztani a legfontosabb vizsgálandó parmétereket a felhasználási cél és a kút tulajdonságai alapján.
Ez fontos lépés, mert minden alkotót felesleges vizsgálni, ugyanakkor ha lényeges paraméterek kimaradnak, téves következtetésre juthatunk a víz felhasználhatóságával kapcsolatban.
A kút mélysége, kialakítása, a környezet geológiai adottságai fontos információk (pld. alföldi vizeknél szükséges az arzén vizsgálata).

Vezetékes víz (csapvíz) esetén elegendő lehet csak a panaszra okot adó alkotókat vizsgálni - a minta származási helye alapján több évtizedes mérési eredményt tartalmazó adatbázis birtokában elegendő információval rendelkezünk ahhoz, hogy eldöntsük, mit érdemes és mit felesleges vizsgálni.  
Vízminőség javító berendezés választása előtt a -technológiától függően- célirányosan lehet vizsgálni a vizet.

A vizsgálathoz 1 liter tiszta palackba (pld. ásványvizes) vett "friss vízminta" elegendő.

Mintavétel: a palackot csak a vizsgálandó vízzel öblítse ki, majd színültig töltse fel. A laboratóriumba érkezésig tartsa hűvös helyen, és a lehető leghamarabb juttassa be a laboratóriumba.

A segédleteknél megtalálja  a részletes mintavételi ajánlót és a minta átvételi adatlapot.

További tartalmak ebben a kérdéskörben:


GYIK Víztisztító vásárlás előtt


ólom a csapvízben?

kútvíz vizsgálat

Árajánlathoz szükséges információk

Közösségi, ipari felhasználók részére
A 201/2001 (X.25) Kormányrendelet iránymutató a vizsgálatok rendszerességére és a vizsgálandó alkotók körére vonatkozóan.
A vizsgálandó alkotók meghatározását követően összeállítjuk a mintavételhez szükséges edényeket (tartósítószerekkel), segédeszközöket (mintaszűréshez).
A mintavételhez könnyen átlátható leírást adunk, aminek általános összefoglaló táblázatát a segédleteknél is megtalálja.

Amennyiben akkreditált mintavételre és/vagy helyszíni vizsgálatokra is szükség van, készséggel állunk rendelkezésre.

Laboratóriumunk hatóságoktól, termelőüzemektől független.
A bizalmas információk kezelése a minőségügyi rendszerünkben meghatározott feltételek szerint történik, mely alapelvként megrendelőink érdekét tartja szem előtt.Árajánlat kérés

Az ásványvizek vizsgálatának szempontjai
(palackozott víz, termálvíz, gyógyvíz)

Az ásványvizek vizsgálata -különösen a magas sótartalmú vizek esetében- nagy szakmai tapasztalatot, odafigyelést igénylő nem rutinszerűen végezhető  feladat.

Mivel minden ásványvíz egyedi, így a mérési módszereket zavaró komponensek (amelyek legtöbbször éppen az ásványvízzé minősítés kritériumai) kiküszöbölése más és más az adott víz összetételétől függően.

Ha a vízmintát nem önmagában, hanem egy nagy sorozat részeként vizsgálják, nem derülnek ki az alkalmazott vizsgálati módszert zavaró hatások, és az eredmény hibás értékekhez vezet.
Ezért fontos, hogy mi ásványvizek esetében minden vízmintát egyedileg vizsgálunk:

• a vízminta származási tulajdonságaitól (pld. földrajzi paraméterek, geológiai adottságok, kútmélység stb.) függően meghatározzuk a vizsgálandó fő paraméterek körét;
• a mérések során -szakmai tapasztalatok alapján- különös figyelmet fordítunk a zavaró hatások kiküszöbölésére;
• a víz megismert tulajdonságai és a lehetséges felhasználási cél függvényében döntünk a további vizsgálandó paraméterek köréről.

A vizsgálandó paraméterek kiválasztásának szempontjai
Az ásványvizek felhasználása többféle igényt elégíthet ki: ennek megfelelően az ásványvizek elismerésére (törzskönyvezésére) és felhasználására vonatkozó rendeletek, hatósági előírások mind a kötelezően vizsgálandó paraméterek, mind a kritériumok tekintetében különbözők.

A vizsgálandó paraméterek egy része opcionális:
• egyes esetekben meghatározott alkotók értékétől teszi függővé a további vizsgálandó paramétereket
• más esetben a víz egyéb jellemzőinek ismeretében a szakmai rutinnal rendelkező szakemberekre bízza a vizsgálandó alkotók körének meghatározását.

A megrendelő által meghatározott felhasználási cél alapján több évtizedes szakmai rutinnal segítünk a rendeletek előírásainak értelmezésében, és a vizsgálandó paraméterlista meghatározásában.

Árajánlat kérés

OTH törzskönyvezéshez szükséges vizsgálatok
(palackozott víz, ballonos víz, gyógyvíz)

Kiemelkedő, több évtizedes szakmai rutinnal rendelkezünk az ásványvizek és gyógyvizek törzskönyveztetési eljárásához szükséges vizsgálatai terén.
A helyszínen és a laboratóriumban vizsgálandó paraméterek körét ezen tapasztalatok birtokában, a rendeletek előírásait figyelembe véve, a Hatóságok elvárásainak megfelelően állítottuk össze.

Minden vizsgálati eredményt egységes formátumban adunk ki, melynek része az értékelő szakvélemény is. Ez tájékoztatást ad a víz felhasználási lehetőségeire vonatkozóan.

Célunk az ásványvíz, termálvíz, gyógyvíz felhasználáshoz kapcsolódóan teljes körű analitikai szolgáltatás nyújtása, partnereink elvárásaihoz igazodva.
A törzskönyveztetési eljáráshoz készülő vizsgálatoknál különösen fontos, hogy mi minden vizet egyedi mintaként kezelünk, és gondosan mérlegeljük a vizsgálandó alkotókat, hogy  a törzskönyveztetési eljárás során ne legyen szükség hiánypótlásra (és az ezzel együtt járó extra költségekre).
gázvizsgálatok

Vízkutató Vízkémia Kft.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz