Egészséges csapvizet használ? - Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Laboratórium

VÍZVIZSGÁLAT. GÁZVIZSGÁLAT. KÖRNYEZETANALITIKA.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Víztisztító vásárlása előtt...kérdések - válaszok - tanácsok

Milyen a vezetékes ivóvíz?
Magyarországon a szolgáltatók által biztosított ivóvíz a vonatkozó rendeleteknek megfelel,  nem tartalmazhat határértékeket meghaladó mértékben egészségre káros vegyületeket.

A csapvíz egészséges?
Az, hogy a víz nem tartalmaz egészségre káros vegyületeket a vízfeladás helyén, még nem garancia arra, hogy ugyanez elmondható a fogyasztónál lévő csapvízre is.

  1. Szakmai körökben ismert, de nem köztudott tény,  hogy az  1970 előtt épült házakban -az akkoriban használt ólomvezetékek miatt-  a csapvízben az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó ólomkoncentráció mérhető.
    Az ólomszennyezés azért alattomos, mert a víz ízén, illatán nem változtat, így a fogyasztó nem gyanakszik vízminőségi problémára.
    Az utóbbi időszakban többször mértünk meglepően magas ólomtartalmat új építésű házakból származó vízmintából is.
    Teljes bizonyossággal csak műszeres laboratóriumi méréssel (pl. AAS) lehet megállapítani a vízben lévő ólom mennyiségét, és kijelenteni, hogy a csapvízben nincsen egészséget veszélyeztető mértékben.


  2. A vízszolgáltató a feladás helyén különböző fertőtlenítési eljárásokkal gondoskodik arról, hogy a víz mikrobiológiailag a fogyasztó helyen is kifogástalan legyen.
    A klórtartalmú fertőtlenítők alkalmazásának szükségszerű mellékhatása, hogy olyan vegyületek is képződhetnek a vízben, amelyek rontják a nyersvíz érzékszervi tulajdonságait, szélsőséges esetben akár egészségre károsak is.

Van megoldás?
A jó hír az, hogy a legtöbb vízminőségi problémára léteznek megoldások. A klórozás melléktermékei (íz és szagrontó valamint rákkeltő anyagok) viszonylag egyszerűen eltávolíthatók a vízből, a magyar piacon is számtalan különböző megoldási lehetőségből választhatunk, széles árspektrumban (technológiától és kiviteltől függően).

Milyen víztisztítót érdemes venni?
Nincs olyan recept, ami univerzálisan ajánlható lenne minden háztartásba. Ahány ház, annyiféle vízvezeték, és potenciális szennyezés.
A tisztítandó víz minőségétől és a fogyasztói elvárásoktól is függ, hogy milyen eljárás jöhet szóba.
Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy ezen a területen mennyi félreértés van, mennyi a nem szakszerűen kiválasztott vízkezelési módszer.
Jó esetben csak felesleges pénzköltésről beszélhetünk, de előfordul az is, hogy a nem kellő körültekintéssel (szakértelemmel) megválasztott vízkezelő ront a víz minőségen, rosszabb esetben egészségkárosító is lehet.

(Az aktívszenes szűrő pl. nem alkalmas az ólomszennyezés eltávolítására. Felesleges a nehézfémeket is eltávolító RO-t olyan helyen alkalmazni, ahol optimális az ionösszetétel. Sajnos számtalan példát lehetne hozni a nem megfelelően kiválasztott vízkezelőre.)


Víztisztító berendezés vásárlása előtt akár azért, mert nem elégedett a víz ízével, akár azért, mert  érintett lehet az ólomszennyezés tekintetében is, mindenképp érdemes megvizsgáltatni a csapvizet.
Azt, hogy milyen paraméterekre szükséges feltétlenül vizsgálni, érdemes hozzáértővel megbeszélni, majd a mérési eredményeket értelmezni tudó vízkezelő technológiákban jártas szakemberrel a megoldási lehetőségekről egyeztetni.


Miben tudunk mi segíteni?
több, mint 30 éves vizsgálati rutin és a vízkezelés szakterületén szerzett tapasztalatokra alapozva

korrekt, használható eredményt adó vízvizsgálattal;
az igényeknek megfelelő minőségű víz előállítására alkalmas víztisztító módszer ajánlásával;
beszerzési lehetőség biztosításával a Doulton® termékválasztékából;


Laboratóriumunk fő profilja a vízvizsgálat és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadás, nem a kereskedelem.  
A  sok -nem kellő körültekintéssel vásárolt víztisztító ellenőrzését követő- negatív tapasztalat miatt, és partnereink kérésére döntöttünk úgy, hogy megkeressük a lehetőségét annak, hogy Magyarországon is elérhető legyen a Fairey Industrial Ceramics Ltd. - általunk megelégedéssel használt - ivóvíztisztító termékvonala.

Azok számára ajánljuk fel ezt a lehetőséget, akik értik azt, hogy a vízkezelő bizalmi termék, nem olyan áru, aminél a marketing körítés, a divat vagy netán az ár lehet a döntő tényező a választásnál; sokkal inkább a szakértelem és a megbízhatóság.


Az Ön számára leginkább megfelelő vízkezelő kiválasztásához e-mailben személyre szabott további információt küldünk, amennyiben jelzi igényét.
További információkat talál az ivóvíz minőséggel kapcsolatos tájékoztató FB oldalunkon is.
Csapvíz tisztításával kapcsolatos érdeklődés csapvíz ólomvizsgálatáról
 vízkezelőkről

 íz- vagy illatrontó anyagok miatt
 ismert ólomszennyezés miatt
 biztonság kedvéért
 egyéb (alább részletezheti)


vissza a főoldalra

Vízkutató Vízkémia Kft.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz