linkek
Tartalomhoz ugrás
Egészséges ivóvizet minden kisgyereknek!
Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt tanácsadás · 5 Március 2021
Tags: ólomegészségivóvíz
Kisgyerek korban visszafordíthatatlan következményekkel jár az ólomszennyezett víz fogyasztása: idegrendszeri károsodás, bizonyítható IQ csökkenés, viselkedési zavarok.
 
 
Az NNK felmérése szerint több ezer kisgyerek él olyan háztartásban, ahol nincsen egészséges ivóvíz, mert a régi épületekben lévő ólomcsövek miatt az szennyeződik [lásd Címlap fotó: Valós mérési eredményeken alapuló NNK ólomkockázati térkép]
 

A kérdés fontosságát mutatja az is, hogy a Right2Water kezdeményezésre megszületett új EU direktíva az eddigi 10ppb helyett 5ppb-re csökkenti az ólom határértékét az ivóvízben, ráadásul ennek a fogyasztói csapokon kell teljesülnie!
Több, mint 50.000 épületben kell kicserélni a régi vezetékeket, hogy a fogyasztó poharába tiszta csapvíz kerülhessen. Ez nem megy egyik napról a másikra.

Az új ivóvíz rendelet 2036. január 12-ig ad "türelmi időt". Az addig születő, érintett háztartásokban nevelkedő kisgyerekeknek is biztosítani kellene az egészséges ivóvizet!
 
 
Megoldási javaslat: [részletezve, hivatkozásokkal itt]
 
Az érintett kisgyerekes háztartások számára biztosítani kellene a tiszta ivóvizet. (Külföldi példákhoz hasonlóan költségviselő az állam, a megvalósításhoz önkormányzat, civil szervezetek bevonása).
A nagyobb szervezést és környezeti terhet jelentő csomagolt víz biztosításán kívül van egyszerűen kivitelezhető, környezetkímélő megoldás is: NNK ólomra tanúsított víztisztító.
 
 
A víztisztítók állami biztosítása (vagy támogatása) lehetőséget adna arra, hogy csak olyan megoldást fogadjanak el a szülők, ami a csapvizüknek megfelelő, és biztonságosan üzemeltethető ( pl. az NNK ólomra célirányosan bevizsgált, tanúsított víztisztító listáról).
 

 
Példa: a tanúsítási vizsgálatban legjobb minősítésű víztisztító bruttó 43.400 Ft-tól beszerezhető, évi fenntartási költség: 2*13.800 Ft.
 
10 évre vetítve: bruttó 2.500Ft / háztartás / hónap.
 
 
Az ólomszennyezett víz fogyasztása kisgyerek korban visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodással, bizonyítható IQ csökkenéssel, viselkedési zavarokkal jár.
 

Megér havi 2500Ft-ot egy család egészséges ivóvizének biztosítása?
 

 
Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium
Tel: 1-2124157
labor@vizkemia.hu
www.vizkemia.hu

Szakirodalmi és NNK hivatkozások, jegyzetek: www.vizrol.blog.hu / www.vizkemia.hu

víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap

Vissza a tartalomhoz