VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
Magáncélú kutak karbantartásáról
Vízvizsgálat - Vízkémia Akkreditált Laboratórium
Közzététel szerző: itt tanácsadás · 7 Április 2021
Magáncélú kutak kezelésével kapcsolatos tájékoztató - kiemelések az NNK szakmai útmutatójából

"Fúrt vagy ásott kutak használata esetén nagyon fontos, hogy hangsúlyt fektessenek a problémák megelőzésére, és a megfelelő vízminőség megóvására.

Ezért a kutak létesítése és kiépítése előtt mindenképp érdemes szakértővel egyeztetni, tájékozódni a lehetséges szennyező forrásokról (pl.: közelben folyó ipari, mezőgazdasági tevékenység stb.).
Meglévő kút esetén a kút környezetét tisztán és rendezetten kell tartani, a kút közvetlen környezetében nem használhatóak peszticidek (pl.: gyomirtó) és egyéb vegyszerek.
Az esetleges haszonállatokat a kúttól legalább 10 méterre kell tartani, és meg kell akadályozni (kerítéssel vagy más módon), hogy a kút közelébe jussanak. Hulladék vagy üzemanyag tárolása a kút környékén ugyancsak tilos.
Nem szabad megfeledkezni a kútvíz rendszeres fertőtlenítéséről és a kút alján esetlegesen felhalmozódó üledék (iszap) időszakonkénti eltávolításáról sem.

A kútban lévő víz fertőtlenítése az alábbiak szerint javasolt:
- Ki kell számítani a kútban levő vízmennyiséget a kút vízmélysége és a kút átmérője alapján
- Minden m3 vízre 100 ml nátrium-hipoklorit (tömény háztartási hypó) oldatot VAGY 30 g klórmészt kell számítani.
- A fertőtlenítőszert előzetesen egy-két vödör vízbe kell keverni és úgy a kútba önteni. Ha a víznek klóros szaga és íze van, akkor valószínűsíthető a hatékony fertőtlenítés.
- A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 órán át kell állni hagyni, majd a kutat 2-3 alkalommal teljesen ki kell termelni (vödörrel vagy szivattyúval) a víz újbóli használata előtt.

Amennyiben a kútvíz minősége alapján összetett vízkezelési technológia alkalmazása szükséges, a döntés, illetve a vízkezelő berendezés típusának kiválasztása előtt szükséges azt is mérlegelni, hogy ezek alkalmazása közegészségügyi kockázatot is jelenthet. Ilyen pl. a különböző vízkezelő berendezésekben megjelenő Pseudomonas aeruginosa baktérium, vagy nagy ammónium tartalmú nyersvíz esetén a pangó vízben megjelenő nitrit, illetve a fertőtlenítés hatására képződő klórozási melléktermékek.
Amennyiben a kút üzemeltetője vízkezelő berendezés alkalmazása mellett dönt, vagy már működtet ilyen berendezést, fontos, hogy a vízkezelésből származó, kockázatot jelentő paramétereket is rendszeresen vizsgálják.
Minden vízkezelő berendezés rendszeres karbantartást (fertőtlenítés, szűrők cseréje, időszakos átöblítés) igényel!
Ha az elmarad, a berendezés nagyobb közegészségügyi kockázatot jelenhet, mint a kútvíz közvetlen fogyasztása. A különböző berendezések más-más vízminőségi probléma megoldását szolgálják, ezért ha felmerül a vízkezelés szükségessége, javasolt vízkezelő technológiák tervezésével és kivitelezésével foglalkozó szakemberhez vagy céghez fordulni, akik a helyi vízminőséget, a felhasználás módját és az esetleges egyedi igényeket is figyelembe véve tudják a technológiát megtervezni.
Vízkezelési igény esetén sok esetben felmerül a kereskedelmi forgalomban kapható ivóvíz utótisztító kisberendezések alkalmazása. Fontos kiemelni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (továbbiakban: NNK), illetve korábban az illetékes megyei kormányhivatalok által kiadott ivóvízbiztonsági engedélyek, illetve az NNK szakvélemények közüzemi vezetékes ivóvíz utókezelésére vonatkoznak. A kútvizek vízminősége rendkívül változatos és sok esetben jelentősen eltérhet a vezetékes ivóvíz minőségétől, így a vezetékes ivóvíz utókezelésére engedélyezett berendezések nem feltétlenül alkalmasak kútvizek kezelésére. Emiatt ezeknek a berendezéseknek a használata kútvíz kezelésre nem javasolt, illetve alkalmazhatóságuk kizárólag a kezelendő vízminőségét és a berendezés típusát is figyelembe véve, egyedi mérlegelés és értékelés alapján dönthető el."

Ha a kútvíz kémiai paraméterei nem ismertek, általános vízkémiai vizsgálatot javaslunk. Amennyiben ivóvíz célú felhasználás is szóba jöhet, az arzén vizsgálata alapvető fontosságú. Az esetleges vízkezelő technológia tervezéséhez nem csupán azoknak  a paramétereknek a vizsgálati eredményére van szükség, amire egészségügyi mikrokockázati határérték vonatkozik, hanem azokra is, melyek a technológia üzemeltetését, tervezését befolyásolják.
Több évtizedes vízvizsgálati tapasztalat alapján a lakosság részére kedvezményes csomagot állítottunk össze, mely 21 db paraméter vizsgálatát tartalmazza.

Kapcsolódó bejegyzések:
GYIK - vízvizsgálat


Forrás: NNK Módszertani útmutató 3. fejezet
kép: Image by PublicDomainPictures from Pixabay



víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap





Vissza a tartalomhoz