linkek
Tartalomhoz ugrás
Ólomvizsgálat kockázat értékeléssel - eredmény 5-7 munkanapon belül szakvéleménnyel, megoldási javaslattal!
Kedvezményes lakossági ár: 12.000 Ft / mintahely kockázat értékelés
Teljes bizonyossággal csak laboratóriumi műszeres vizsgálattal lehet kizárni a súlyosan egészségkárosító nehézfém jelenlétét.

Mintavételre az NNK gyermekintézmények számára javasolt protokollját ajánljuk, ami a lehető legnagyobb ólomszennyezést próbálja modellezni.
A  megrendelő felületen  előzetesen rögzítheti a minta adatokat, ezzel gyorsítható  az adminisztráció (a laboratóriumban töltött idő).
Ha módja van átutalásos fizetésre, ezt preferáljuk. Ebben az esetben nem szükséges a laboratóriumba belépnie, a minta leadása a laboratórium előterében minimális kontakttal jár. (Az átutalásos számlát a megadott adatoknak megfelelően kiállítjuk, elektronikus formában elküldjük az átutatlás adataival együtt. A minta feldolgozását az átutalás beérkezését követően kezdjük el.)
Az értékeléshez használható mérési eredmény feltétele a jól megtervezett mintavétel, ami társasházi lakások esetében szakmai kompetenciát igényel.
Az NNK 22 oldalas módszertani útmutatójának eredményeit és több éves mérnöki tapasztalatot alapul véve, ha szükséges, telefonon tudunk tanácsot adni.

Az ólomszennyezés kockázatának értékelése a mintavétel tervezésével kezdődik. Attól függően, a háztartásban van-e várandós nő vagy kisgyermek, a kockázatértékelés első vagy másodfajú hibájának a minimalizálása a cél.  
Az ólombeoldódást - a kockázat értékelésre szánt mintavétel szempontjából  - leginkább a víz ólom szennyező forráson való tartózkodási ideje befolyásolja.
Ezért a mintát ajánlott úgy venni, hogy a víz minimális tartózkodási ideje a feltételezett szennyezőforráson(!) legalább 30 perc legyen.

A mintavétel tervezésekor igyekszünk a lehető legtöbb információt a legkisebb költségvonzattal elérni.
Társasházak esetében érdemes a társasházi közös csőszakaszhoz is minél közelebb pangó mintát venni, mert lehet, hogy az a legnagyobb szennyezőforrás.
Olyan városrészeken, ahol még bekötő vezetékek vagy hattyúnyakak is lehetnek ólomból, a mintavétel megtervezése (időpontjának kijelölése) különösen fontos. Itt vélhetően nem a reggeli első un pangó minta lesz a legnagyobb ólomkoncentrációt mintázó.

További fontos információk:

ólom kockázat értékelés

mintavétel bizonytalansága

a mérési eredmények értelmezéséről


Amennyiben bizonytalan a mintavétellel kapcsolatban, telefonon segítséget nyújtunk: 1-214-8937.

mintavételi útmutató és mintavételi adatlap kedvezményes lakossági vizsgálathoz

Feltételezhető ólomszennyezés esetén:
A járványügyi szabályozás betartása érdekében kérjük, telefonon érdeklődjön a minta leadás időpontjával kapcsolatban, amennyiben a helyszínen kíván fizetni:
1-2124157, 1-2148937 (munkanapokon 8-15)

ólomvizsgálat megrendelés
Vízkutató Vízkémia Kft.
a NAH által NAH-1-1217/2018 számon
Akkreditált Vizsgálólaboratórium

  1026. Budapest, Szilágyi E. fasor 43/b.
1-2124157, 1-2148937
    posta@vizkemia.hu
 www.vizkemia.hu

Vissza a tartalomhoz