VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
VÍZKÉMIA / Kútvíz vizsgálat
Fúrt vagy ásott kutak vizsgálata magánemberek részére
 
A víz minőségét -többek között- a kút kialakítása, mélysége, földrajzi helye (földtani közeg) befolyásolja.
A kútfúrók jó esetben 30 méteren is találhatnak védett rétegvizet, de előfordul az is, hogy akár 50 méter mélyről is csak talajvíz kinyerése lehetséges.

A nem védett rétegből származó víz összetétele könnyen változhat mezőgazdasági vagy ipari tevékenységek közelében, különösen nagy mennyiségű csapadékot követően.
Az ilyen, környezeti hatások miatt bekövetkező vízminőség változási kockázatokra néhány paraméter vizsgálatából nem lehet biztonsággal következtetni.

Ezért fontos, hogy első vizsgálatkor olyan paraméterekre is megvizsgáljuk a vizet, amelyekre ugyan nem vonatkozik egészségügyi határérték, de utal a víz eredetére, és az esetleges változások előre jelezhetők.

Ha még nem volt a víz vizsgálva, kémiai "alapállapot" felmérést javaslunk, általános vízkémiai vizsgálatokat: teljes kation-anion mérleg (egyenérték és összes sótartalom számítással), pH, lúgosság, keménység, vezetőképesség, KOI.
 
Az általunk vizsgált 21 vízminőségi jellemző/paraméter egy hozzáértő számára elegendő információ arra, hogy megállapítsa, milyen felhasználásra alkalmas a víz (fogyasztás, locsolás, háztartási szürke víz stb.), és mely paraméterek ismételt ellenőrzése szükséges ahhoz, hogy eldönthető legyen, befolyásolja-e a vízminőséget a csapadék vagy mezőgazdasági, ipari tevékenység.

Az „alapállapot felmérésen” kívül érdemes az arzént is megvizsgáltatni, amennyiben ivóvíz célú felhasználás is szóba jöhet.
Bár komoly egészségügyi kockázatot, fertőzésveszélyt jelenthet a kút bakteriális elszennyeződése is (pl. a kút kialakítása vagy a szomszéd derítőjének állapota miatt), bakteriológiai vizsgálatot nem tartunk szükségesnek - különösen első alkalommal.
Ez a kockázat átfogó kútfertőtlenítéssel könnyen kiküszöbölhető, és a fertőtlenítés költsége kisebb, mint a bakteriológiai vizsgálaté.

Javasoljuk: a kútfúrást bízza képzett szakemberre, és ellenőriztesse a kútvizet akkreditált laboratóriumunkban!
A víz kémiai összetétele a kút kialakítás esetleges hibáira is információt adhat.

Kapcsolódó tartalmak:

mintavételi leírás
 
 
mintakísérő adatlap

kútvíz vizsgálat regisztráció

 #kútvíz #vizsgálat #vízvizsgálat #kútvíz vizsgálata vízvizsgálat vizvizsgalat

 Minta átvétel: munkanapokon 8-15ig
Fizetés: minta leadáskor bankkártya, készpénz
Számlázás: online [pdf csatolmányként]
Eredmény: e-mail (5-7 munkanapon belül)

VÍZKUTATÓ VÍZKÉMIA KFT.
AKKREDITÁLT VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM
1026 Budapest, Szilágyi E. fasor 43/b. kapucsengő-3
(1) 2124157, (1) 2148937
 postavizkemia.hu
www.vizkemia.hu

víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap

Vissza a tartalomhoz