VÍZKÉMIA AKKREDITÁLT LABOR
linkek
Tartalomhoz ugrás
5/2023 szerinti ivóvíz ólomkockázat értékelés - intézmények részére
SEGÉDLETEK

Ólom kockázat értékelés és vizsgálat - intézmények, munkahelyek részére
az 5/2023 Ivóvíz rendeletnek való megfelelés és az egészséges ivóvíz biztosítása érdekében

"A házi vízelosztó rendszer kockázatértékelésének szempontjából releváns vízminőségi jellemző az ólom, melynek határértéke 10ppb, célértéke 5ppb.
Törekedni kell a lehető legalacsonyabb illetve 2036.január 12-ig az 5 mikrogramm/liter célérték elérésére." [5/2023 Ivóvíz rendelet]

"Közintézményben, munkahelyként szolgáló épületben a megfelelő ivóvízminőséget az ivóvízhasználat tényleges helyén kell biztosítani. Ha az épületben az ivóvíz minősége az épület belső hálózatának állapota, anyagai vagy a vízellátás módja miatt nem felel meg a követelményeknek, az épület üzemeltetője ... azonnal megkezdi a szükséges ivóvízminőség javító intézkedéseket... a szükséges intézkedések lezárultáig folyamatosan biztosítja legalább egy, a fogyasztók számára reálisan elérhető jellemző fogyasztói ponton a 4.§-ban meghatározott követelményeknek megfelelő ivóvízhez való hozzáférést." [Ivóvíz rendelet 5.§(5) pont]

A kockázat értékelés kiindulási alapja lehet az NNK ólom térkép, ami mérési tapasztalatunk alapján nagyon jó egyezést mutat a valós mérési eredményekből levonható értékeléssel.

Konzultációra, szakmai egyeztetésre telefonon vagy bármely elérhetőségen állunk rendelkezésre.
A biztonságos ivóvízminőség biztosítása érdekében az ólom kockázat értékelés legfontosabb lépése a megfelelő mintavétel, az alábbi megfontolásokkal:
  • az elsőbbségi intézményként meghatározott gyermekintézmények esetében a legfontosabb annak kizárása, hogy egy kockázatos helyet a mintavétel hibája miatt kockázatmentesnek ítéljünk;
  • általános esetben lehet a vizsgálat célja annak eldöntése, hogy alapos kifolyatással biztonságos szint alá csökkenthető-e az ólomszennyezés vagy a rendelkezésre álló vezetékes vízre vízadagoló, vízautomata alkalmazható-e és milyen feltételekkel.
A  mintavétel módja attól is függ, hogy az adott vízvételi hely milyen messze helyezkedik el a feltételezett szennyezőforrástól.

Az ólomszennyezés kockázati szintjének megállapítása, szerencsés esetben a kockázat kizárása meghatározott módszertan szerint végzett mintavételt követően, laboratóriumi vizsgálatokkal történik.
Az NNK módszertani útmutatói és több éves gyakorlat alapján laborunkban felkészültünk a rendelet által előírt kockázat értékelésre, az ahhoz kapcsolódó vizsgálatokra és az eredményekből következő megoldási lehetőségek ismertetésére, ivóvíz szaktanácsadásra is.

Mintaleadás ólom vizsgálatra:
hétköznap 8-15-ig
Vízkémia Laboratórium
1026. Budapest, Szilágyi E. fasor 43/B. 3-as kapucsengő
Telefon: 1-2124157, 1-2148937

Regisztráció ólom kockázat értékeléshez

családi ház, ikerház (közvetlen utcai bekötés)
társasház
irodaház
kiemelt gyermekintézmény
 várandós nő
 szoptató anyuka
 gyermekvállalás előtt álló fiatal
 6 év alatti gyermek
 iskolás gyermek

1) Ólom kockázat értékelés 2db vizsgálat/mintahely 24.000Ft+27% áfa
2) Ólom kockázat értékelés 3db minta vizsgálata 36.000 Ft+27% áfa
3) Ólom vizsgálat 1db 12.000Ft+27% áfa
Vízkutató Vízkémia Kft.
a NAH által NAH-1-1217 számon
Akkreditált Vizsgálólaboratórium

  1026. Budapest, Szilágyi E. fasor 43/b.
1-2124157, 1-2148937
    posta@vizkemia.hu
 www.vizkemia.hu


víztisztítás


gyorslinkek


kezdőlap

Vissza a tartalomhoz